mandag 18. april 2011

Ukritisk blogging på godt og vondt

Hørt om Florenthyna? Nettjenta som var på alle bloggeres lepper en periode for 2 år siden? Den søte, men til dels selvopptatte jenta som blogger om at hun opplever?

Hun kom vel mest i "rampelyset" om det kan kalles det, pga. de erotiske bildene hun la ut av seg selv, men raskt trakk tilbake. De ble deretter spredd rundt på norske nettsider og siden jenta kun var 14-15 på bildene, ble det mye oppstyr over at hun selv delte de på nett.

I denne perioden begynte jeg, som så mange andre, å følge denne jenta. Hun var 17 år gammel, virket fryktløs og sterk, men man kunne likevel skimte at det lå mer bak. Og det tok ikke lange tia før jeg fikk vite at jeg hadde rett. Bloggen hennes ble oppdatert nesten daglig, med innlegg om hvor fælt hun hadde det i forhold til familien, hvem hun hatet og hvorfor og man fikk se bilder av kropp og selvskading.

Vel, hun blogger fortsatt. Nå er hun ikke lenger en 17 år gammel jente som sliter med å bestemme seg for hvilken kjole hun skal ha på seg på neste bildene sine, nå er hun en 19 år gammel jente som har bodd på Blå Kors en stund, ruser seg daglig, poster bilder av selvskading og drugs i bloggen sin og deler ukritisk fortsatt om livet sitt, elendigheten hun opplever og selvmordsforsøk.

Så her kommer vel egentlig spørsmålet oppi det hele; er dette særlig lurt? Vil det å utlevere såpass mye av seg selv over så lang til, til slutt vise seg å ha vært destruktivt? Vil det få konsekvenser? Eller er det konsekvensene man ser resultatet av nå...?

2 kommentarer:

Ola Kristian Johansen sa...

Om det er særlig lurt er vanskelig å svare på, men at hun gjør det medfører at hun aldri kan flykte fra dette livet. Hun kan endre seg, men alle vil kjenne fortiden hennes - om det er dumt eller ikke avhenger vel av øynene som ser. Uansett er det god grunn til å oppfordre folk til å være litt mer kritisk til hva de legger ut om seg selv på nett.

Pamis Grette sa...

Ja, var dette jeg tenkte på også. Greit nok at hun nå ennå er ung og føler at dette er greit, men hva om hun en vakker dag ombestemmer seg. Da får man jo ikke tatt noe tilbake, og alle vil vite alt om fortiden din. Skummelt å skulle få barn evt, nårm an vet man har blogget om selvmordsplaner og lagt ut bilder av blodige håndledd..